غذای مغز


غذای مغز

مصرف خوراکی های مفید برای مغز به سلامت و عملکرد آن کمک می‌کنند. بهترین میوه برای مغز کدام است؟! در غفاری دایت با راه های تقویت مغز آشنا شوید.


انواع خوراکی ‌های مفید برای مغز

 

 

راه ‌های تقویت مغز

عملکرد مغز انسان در طول دوره جوانی به اوج خود می‌رسد و به‌تدریج با افزایش سن کاهش پیدا می‌کند. سبک زندگی مدرن نیز نقش بسیار مهمی در کاهش توانایی‌های شناختی دارد. برای پیدا کردن راه ‌های تقویت مغز باید چندین فاکتور مخرب مانند رژیم غذایی ضعیف، قرار گرفتن در معرض سموم، استرس، کمبود خواب و سایر فاکتورهای نادیده گرفته‌شده را مدنظر داشت. اگر به دنبال تقویت حافظه و یا هوش خود هستید و می‌خواهید از ۱۰۰ درصد مغزتان استفاده کرده و آن را فعال کنید باید به راه ‌های تقویت مغز توجه کرده و برخی راهکارها را رعایت کنید. 

 

قسمت اول: تقویت فوری مغز

قسمت دوم: تقویت مغز در بلندمدت

 

 

چربی ‌های مفید برای مغز

چربی یکی از مواد اصلی تشکیل‌دهنده مغز انسان است. ما برای حفظ سلامت و عملکرد مطلوب این اندام کلیدی به مصرف چربی ‌های مفید برای مغز نیاز داریم. بااین‌وجود، چربی مغز در درجه نخست به‌عنوان یک منبع انرژی استفاده نمی‌شود و درواقع، بخشی از ساختار آن است. اگر مغز چربی‌ های ضروری موردنیاز خود را دریافت نکند، قادر به ارائه درست عملکردهای حیاتی خود نیست. ازاین‌رو، افزودن مقداری چربی ‌های سالم به رژیم غذایی که مغز و اعصاب به آن نیاز دارند، اهمیت دارد.

یکی از این چربی‌ های مفید برای مغز کلسترول و امگا ۳ است. چربی‌های مغز توسط سلول‌های این بخش از بدن به‌دقت انتخاب می‌شوند. از بین آن‌ها،  کلسترول  یکی از گزینه‌های کلیدی است که برای بسیاری از عملکردهای مغز، ازجمله حافظه و یادگیری لازم است. سلول‌های مغز خودشان کلسترول تولید می‌کنند، ازاین‌رو، معمولاً کمبود این چربی وجود ندارد.

غذاهای دریایی منابع سرشار اسیدهای چرب امگا-۳ هستند. غذاهای دریایی مانند ماهی‌ها، نرم‌تنان صدف دار و جلبک دریایی از بهترین گزینه‌ها برای دریافت اسیدهای چرب امگا-۳ است. اگر غذاهای دریایی سهم چندانی در رژیم غذایی شما ندارند و در عوض از مغز دانه‌ها، روغن‌های گیاهی و دانه‌های خوراکی استفاده کنید

علاوه بر مواد غذایی حامل چربی ‌های مفید برای مغز، یک سری روغن‌های گیاهی هم برای تقویت مغز مفید می‌باشند که به‌اختصار آن‌ها را معرفی می‌کنیم:

 

 

بهترین میوه برای مغز

میزان آنتی‌اکسیدان، فیبر، بتاکاروتن، ویتامین A، ویتامین C و دیگر مواد غذایی در میوه‌ها و سبزی‌ها مختلف، متفاوت است. برخی از میوه‌ها و سبزی‌ها حاوی میزان بیشتری مواد مغذی برای مغز هستند. بهترین میوه‌ها برای مغز شامل:

پرتقال: سرشار از ویتامین C است. خوردن مقادیر کافی از غذاهای سرشار از ویتامین C می‌تواند از زوال عقل ناشی از سن و بیماری آلزایمر جلوگیری کند.

هویج: علاوه بر تقویت بینایی، هویج حاوی مواد مغذی است که مغز را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهند. هویج حافظه را در طولانی‌مدت تقویت می‌کند.

کرفس:  به دلیل لوتئولین موجود در آن می‌تواند التهاب مربوط به سن را کاهش دهد و به جلوگیری از مشکلات حافظه کمک کند.

گوجه‌فرنگی: یکی از سبزی‌ها سرشار از آنتی‌اکسیدان است و لوتئین موجود در آن با افزایش سن باعث تقویت مغز می‌شود.

بلوبری: میوه‌ها و سبزی‌ها تیره‌رنگ به‌خصوص بلوبری و زغال‌اخته سرشار از آنتی‌اکسیدان هستند که به‌نوبه خود بهترین میوه برای مغز محسوب می‌شوند. رنگ‌دانه‌های گیاهی طبیعی که در بلوبری وجود دارند به بهبود حافظه و مهارت‌های حرکتی کمک می‌کند.

کلم بروکلی: با ترکیبات گیاهی قدرتمند ازجمله آنتی‌اکسیدان‌ها همراه است، همچنین ازنظر ویتامین K بسیار غنی هست. مصرف ویتامین K باعث تقویت حافظه می‌شود و از آلزایمر پیشگیری می‌کند.

چغندر: مزایای سلامتی چغندر غیرقابل‌انکار است. نیترات موجود در چغندر با افزایش جریان خون به مغز، عملکرد ذهنی را بهبود می‌بخشد.

کلم بنفش: کلم بنفش حاوی آنتی‌اکسیدان‌های لوتئین و زاگزانتین است که از مغز در برابر کاهش عملکرد شناختی مربوط به سن و حملات رادیکال آزاد محافظت می‌کنند.

انگور قرمز: خوردن انگور یک‌راه عالی برای درمان مشکلات مربوط به حافظه است و تمرکز فرد را تا حد زیادی بالا می‌برد.

فلفل دلمه: افزودن فلفل دلمه‌ای به رژیم غذایی می‌تواند التهاب را در سن بالا کاهش داده و به حفظ حافظه کمک کند.

ذرت شیرین: بهترین میوه برای مغز است. ذرت شیرین حاوی میزان زیادی لوتئین هست که می‌تواند از بروز آلزایمر جلوگیری کند یا روند پیشرفت آن را کندتر کند.

گردو: ماده تقویت‌کننده مغز است و به دلیل داشتن مواد مغذی مختلف از اسیدهای چرب امگا ۳ گرفته تا فیبر و ویتامین E در حفظ سلامت مغز به‌ویژه در سنین بالا مفید است.

 

 

خوراکی ‌های هوشیار کننده

اگر این روزها گاهی احساس می‌کنید حافظه کوتاه‌مدت شما مختل شده و یا مغز شما کند است، خوب است که به لیست غذایی‌تان، خوراکی ‌های هوشیار کننده مغز را نیز اضافه کنید تا تأثیر آن‌ها را بر فعالیت مغزی خود ببینید. این خوراکی‌ها شامل:

 

 

رژیم لاغری و خستگی مغز

چنانچه از رژیم لاغری استفاده می‌کنید که سبب کاهش انرژی یا عملکرد مغز شما در طی روز می‌شود، این رژین غذایی را کنار بگذارید تا از آسیب بیشتر به مغز خود جلوگیری نمایید. بهاره غفاری، رژیم لاغری اختصاصی شما را ارائه می‌دهد که نه‌تنها برای سلامتی و عملکرد مناسب مغز شما مفید هستند، بلکه در کاهش وزن و تناسب اندام اصولی، به شما کمک می کنند. پس همین حالا با کلیک بر روی رژیم بهاره غفاری، رژیم اختصاصی خود را دریافت کنید.

 

۸ غذا که مغز را جوان و سالم نگه مي‌دارد

فرتوتي، آلزايمر و کاهش حافظه ناشي از افزايش سن:اين شرايط افول ذهني که مربوط به افزايش سن مي‌باشد مي‌توانند به تاخير بيفتند و يا جلوگيري شوند. علاوه بر درگيري با فعاليت روزانه که براي مغز مفيد مي‌باشد، يک رژيم متوازن و مرتب غني از اسيد‌هاي آمينه ضروري، روغنهاي امگا، مواد معدني و ويتامين‌ها حافظه تيز و پر شور را به همراه دارند. براي اينکه بتوانيد مواد مغذي مورد نياز را به مغز خود برسانيد از غذاهاي زير استفاده کنيد.

۱-ماهي:

پروتئين به عنوان يک جزء در ساخت انتقال دهنده‌هاي عصبي يا نوروترانسميتر‌ها(موادي که ضربان عصبي را در طول يک سيناپس انتقال مي‌دهند)، براي بهبود فعاليت ذهني ضروري مي‌باشدگذشته از منبع عالي پروتئين، ماهي سرشار از روغن‌هاي ضروري، از قبيل امگا ۳ مي‌باشد. امگا ۳ از عملکرد مغز محافظت مي‌کند. ماهي‌هاي دريايي غني‌ترين منبع اسيد‌هاي چرب مي‌باشند. اين ماهي ها شامل ماهي آزاد، هاليبوت، ماکرل و ساردين مي‌باشند.

۲-زغال اخته:

اين ميوه لذيذ سرشار از آنتي اکسيدان‌هاي قوي است که راديکال‌هاي آزاد را که سبب پيري مي‌شوند از بين مي‌برد. همچنين اين ميوه داراي خواصي مي‌باشد که شروع کاهش مربوط به افزايش سن را به تاخير مي‌اندازد. اين کار را از طريق حفاظت سلولهاي مغز و جلوگيري از تخريب آنها به وسيله مواد شيميايي، پلاک‌ها يا ضربه روحي انجام مي‌دهد. زغال اخته بر عليه ديگر فاکتور هاي عامل پيري نيز مي‌جنگد.

۳-آجيل و دانه ها:

آجيل و دانه ها غذاهايي شگفت انگيز براي مغز انسان مي‌باشند. اين غذاها حاوي پروتئين و اسيد‌هاي چرب و آرژينين آمينه مي‌باشند که غده هيپوفيز را تحريک مي‌کنند تا هورمون رشد را آزاد سازد. هورمون رشد ماده‌اي است که بعد از ۳۵ سالگي کاهش مي‌يابد و فايده ضد پيري براي مغز دارد. مخلوطي از مواد ضد پيري را که شامل يک فنجان گردو، ۲۱فنجان دانه کدو تنبل، ۳۱ فنجان توت خشک، ۴۱ فنجان دانه کنجد، ۲۱ فنجان برگه زرد آلو مي‌باشد تهيه کنيد و همه جا همراه خود داشته‌باشيد و در بين وعده‌هاي غذايي از آنها بخوريد. اين مخلوط مغز را تغذيه مي‌کند. ضمناً در پاکت فريزر يا در ظرف در‌دار بريزيد تا تازه بمانند.

۴-سبزيجات خانواده کلم:

کلم بروکلي، گل کلم و کلم فندقي سرشار از ماده مغذي با نام کولين مي‌باشند. اين ماده براي حافظه و سلامت مغز ضروري مي‌باشد. کولين پيش در آمد استيل کولين مي‌باشد. استيل کولين در فرايند‌هاي مغزي مشارکت دارد. همان طور که سن افزايش مي‌يابد، خروجي کولين طبيعي بدن کاهش پيدا مي‌کند. بنابراين مي‌توان با خوردن غذاهاي مملو از کولين، توليد استيل کولين را افزايش داد و قدرت مغز را بهبود بخشيد. منابع ديگر کولين تخم مرغ، دانه سويا، بادام زميني، کلم، لوبياچيتي و لوبيا قرمز مي‌باشند.

۵-روغن: چربي هاي غير اشباع يگانه

چربي‌هاي غيراشباع تک‌گانه حاوي اسيدهاي چرب ضروري، اسيد لينولنيک گاما هستند. اين اسيدها علاوه بر ديگر فوايد براي بدن، براي عملکرد مغز ضروري مي‌باشند. روغن زيتون، کنجد، کانولا، بادام و روغن ماهي سرشار از اسيدهاي چرب غير اشباع تک گانه مي‌باشند. محققان با مطالعه روي بعضي افراد به اين نتيجه رسيده اند که رژيم غذايي همراه با چربي‌هاي غير اشباع و غير هيدروژنه خطر ابتلا به بيماري آلزايمر را کاهش مي‌دهد. اما افرادي که روغن هاي اشباع شده صرف مي‌کنند بيشتر در معرض ابتلا به اين بيماري مي‌باشند.

۶-غذاهاي داراي L-Ca i i e

بسياري مواقع مشکلات حافظه‌اي مربوط به سن بر اثر افزايش پلاک و کاهش ذخيره خون مغز ايجاد مي‌شود. L-Ca i i e، يک اسيد آمينه است که در کليه ساخته مي‌شود و جريان را در مغز سرعت مي‌بخشد. به غير از فوايد بيشماري که براي مغز دارد. همچنين به دليل اينکه از اکسيداسيون چربي در مغز جلوگيري مي‌کند مانع از ابتلاي افراد به آلزايمر مي‌شود. گوشت، ماهي، بوقلمون، گندم، آوکادو، شير و لوبياي سويا تخمير شده از منابع مهم L-Ca i i e مي‌باشند.

۷-جلبک هاي ريز :

جلبک هاي ريز، اقيانوس و درياچه‌هاي تميز و سالم شامل جلبک سبز آبي، اسپيرولينا، کلورلا، سي ويد و کلپ مي‌باشند، که هضم اين جلبک‌ها آسان مي‌باشد و سرشار از پروتئين، انرژي زياد و صدها مواد معدني هستند اين جلبک‌ها را در رژيم غذايي خود بگنجانيد و عملکرد صحيح مغز خود را تضمين کنيد.

۸-چاي سبز:

چاي سبز از فعاليت آنزيمي ‌که در بيماري آلزايمر دخيل مي‌باشد جلوگيري مي‌کند. همچنين غني از پلي فنل‌ها و آنتي اکسيدان‌هاست که از پيري زودرس مغز جلوگيري مي‌کند. لذا هر روز دو فنجان چاي سبز بنوشيد. براي حذف کافئين، چاي سبز را ۴۵ ثانيه بخيسانيد سپس آب آن را دور ريخته و آب داغ تازه به آن اضافه کنيد.

تقويت کننده‌هاي گياهي

تعداد زيادي داروي گياهي چيني وجود دارد که براي عملکرد مغز مفيد مي‌باشند، از قبيل جينکو، گوتوکولا، بيلوبا. همچنين به شما داروهاي گياهي زير را توصيه مي‌کنم:سيب زميني شيرين، رازيانه، گل انگشتانه .

غذای مغز