زندگی نامه حافظ به زبان ساده


زندگی نامه حافظ به زبان ساده

زندگینامه حافظ خلاصه زندگینامه حافظ خواجه حافظ شیرازی ( نام کامل : خواجه شمس الدین محمد حافظ شیرازی ) متولد ۷۲۷ قمری مساوی با قرن ۱۴ میلادی و معروف شده به لقب لسان الغیب شاعر بزرگ ایرانی می باشد. اغلب شعرهای حافظ به شکل غزل می باشند که به غزلیات حافظ یا همان فال حافظ […]


زندگی نامه حافظ به زبان ساده

زندگینامه حافظ

خلاصه زندگینامه حافظ

خواجه حافظ شیرازی ( نام کامل : خواجه شمس الدین محمد حافظ شیرازی ) متولد ۷۲۷ قمری مساوی با قرن ۱۴ میلادی و معروف شده به لقب لسان الغیب شاعر بزرگ ایرانی می باشد. اغلب شعرهای حافظ به شکل غزل می باشند که به غزلیات حافظ یا همان فال حافظ معروف شده است. نوع سخن و گرایش شعرهای حافظ به سمت خواجوی کرمانی می باشد. خواجوی کرمانی مهم ترین تاثیر را روی شاعرهای بعداز خود گذاشته است.

در قرن های ۱۸و۱۹ ، شعرهای وی را به زبان هایی غیر از فارسی مانند اروپایی ترجمه کرده اند و نام حافظ به مجالس ادبی غرب هم نفوذ کرده است. هرسال در بیستم مهرماه در شیراز و آرامگاه حافظ مراسم بزرگ داشت حافظ با پژوهشگرهای داخلی و خارجی برقرار میشود. در تقویم و سالنامه نیز، روز ۲۰ مهر روز بزرگ داشت خواجه حافظ شیرازی می باشد.

زندگی حافظ

اطلاعات زیادی از سابقه خانوادگی حافظ موجود نمی باشد و فقط میتوان گفت که پدر وی به نام بهاالدین محمد بوده و مادرش اهل کازرون بوده است. در شعرهای او اشاره های کوچکی از زندگی خودش شده است و بیشتر غزل های او شخصیت های افسانه ای که سروده است در ذهن مردم تداعی میکند. ولی باز هم با توجه به اشارات دیوان حافظ و منابع معتبر و قابل استناد حافظ در خانواده ای از جهت مالی متوسط متولد شده. در جوانی قرآن را حفظ کرده و برای همین به او حافظ گفته میشود.

اطلاعتی دیگری است که بیان میکند که پس از فوت بهاءالدین پسرهای او پراکنده شده اند ولی شمس الدین که کودکی بوده است با مادر خود در شیراز مانده است و روزگاری را با تهی دستی شروع کرده اند برای همین وقتی حافظ کمی بزرگتر شد ، در نانوایی محله خودشان کار خمیرگیری را شروع کرد تا جایی که به تحصیل علاقه مند شد و او به سمت مکتب خانه رفت و چند وقتی را به آموختن سواد و مکتب خانه و کسب و کار مشغول شده و پس از آن زندگی حافظ عوض شده و او بین طالبان علم و مجلس ها و محافل ادبی و درسی عالمان آن زمان در شیراز رفته و به تفحص و تحقیق درباره امور دینی و خواندن کتب مهم و با ارزش دینی مانند زمخشری و یا کشاف و دیگر کتابها روی آورده است.

درباره موضوع عشق حافظ به دختری به نام شاخ نبات نامی که خیلی رایج می باشد و بر طبق همان روایت ها و داستان ها حافظ شاخ نبات را عقد کرده است و چندین مرتبه هم در شعرهایش به فوت فرزندش اشاره کرده است.

حافظ در زمان شیخ ابواسحاق به دربار رفته و کاری را در آنجا داشته و در اشعارش اشاره داشته است که حدود ۳ سال در دربار بوده است.

درباره سال فوت حافظ اختلاف کمی بین تاریخ نویسان می باشد و بیشتر آنها نظرشان ۷۹۲ قمری می باشد. وی همانطور که متولد شیراز بوده ، در همان شیراز فوت کرده است. گفته شده است که در زمانی که خاک سپاری حافظ بوده است عده ای از مردم به خاطر می گساری حافظ با دفن کردن او به شکل مسلمان ها و شیعه ها مخالفت داشته اند و عده ای دیگر او را مسلمان و شیعه می دانستند.

در نهایت یک نفر پیشنهاد می دهد از خود حافظ بپرسیم که چه کنیم و همگان می پذیرند و از کتاب حافظ ، فال می گیرند و آن شعر معروف باز می شود که قدم دریغ مدار از جنازهٔ حافظ صفحه ۷۹ فال حافظ

حافظ انسانی ادیب بوده و عالم و آگاه از دانش های ادبی و اصول شرعی بوده است و با اطلاع از عرفان بوده است. استعداد خیلی خوب و فطری حافظ اجازه فکر کردن و تخیل طولانی مدت را به حافظ داده است. در بین شاعرهایی که حافظ از آنها سخن گفته بعد از خواجو باید سلمان را نام برد که حافظ از او هم تاثیر گرفته است. علتش این است که سلمان هم مثل خواجو در زمان حافظ بوده استقبال حافظ شیرازی از دیگر شعرا مانند سعدی و مولوی و بقیه شاعرها هم کم نیست و دیوان حافظ با این تاثیرات بسیار مقبول و خوب شده است.

ناگفته نماند که زمان حافظ شیرازی با آخرین تحول و تغییر زبان فارسی همراه بوده و در آن دوره تغییرات فرهنگ اسلامی شکل گرفته و این با زمان حافظ مصادف بوده است و برای همین اشعار او در مقایسه با شاعرهای قبل از خودش برای ما مانوس تر می باشد و به ما نزدیکتر است و بیشتر اشعار و سخنان او را می پسندیم.

حافظ شیرازی از شاعرانی می باشد که در زمان حیات خودش اشعارش شهرت پیدا کرده و در دورترین شهرهای ایران و یا حتی در دیگر کشورها شهرت پیدا کرده.

شیراز و آرامگاه حافظ

آرامگاه وی در شهر شیراز و در حافظیه و فضایی زیبا و باغ مانند می باشد و در حال حاضر این مکان به جاذبه گردشگری تبدیل شده و خیلی از طرفداران شعرهای حافظ را از همه جای جهان به آنجا می کشاند. اصولا ایرانی ها از کلمه زیارت حافظ استفاده میکنند و کلمه زیارت بیشتر برای مکان های مقدس می باشد این نشان می دهد که حافظ در نظر ایرانی ها چقدر بزرگ می باشد. برخی به آداب خاصی مانند در آوردن کفش کنار مزار حافظ و با وضو رفتن به آنجا اهمیت میدهند در کل نمادی از عشق درست و راستین و مکانی عارفانه است.

آرامگاه حافظ در پول های ایرانی

پول های ۱۰۰۰ ریالی از سال ۱۳۴۱ شمسی تا سال ۱۳۵۸ شمسی با عکسی از آرامگاه حافظ چاپ شده است. سکه های ۵ ریالی برنز از سال ۱۳۷۱ شمسی تا سال ۱۳۷۸ شمسی با نمایی از آرامگاه حافظ چاپ شده است.

دیوان حافظ

دیوان حافظ تشکیل شده از پانصد غزل و چندین قصیده و ۲ مثنوی و چند قطعه و تعدادی رباعی می باشد. تا الان بیشتر از ۴۰۰ مرتبه به شکل های گوناگون به زیان های فارسی و دیگر زبان ها ترجمه و چاپ شده. گونه های مختلفی از دیوان حافظ با واژه های گوناگون در کشورهایی مانند ایران و ترکیه و پاکستان و کشورهای غربی وجود دارد.

غزل ها

حافظ شیرازی بهترین غرل سرای فارسی شناخته اند. حافظ شعرهای عارفانه مولانا و شعرهای عاشقانه سعدی را ترکیب کرده ولی باز هم تک بیت های مستقل و جدا و واقعا درخشنده ای سروده است. در غزل های حافظ از مقدار زیادی سوره های قرآن الهام گرفته شده است.

رباعیات

تعدادی رباعی را به سروده های حافظ نسبت داده اند که از نظر ارزش و ادبی هم تراز با غزل های وی نمی باشد. و بیشتر گفته اند که حافظ غزل سرا بوده است.

کلید واژه های دیوان

در دیوان کلمات و معنی های سخت و دشواری هستند که هر کدام از آنها تاثیر زیادی در انتقال پیام دارند و برای شروع جهت فهم و درک این کلمات اول باید با ورود این کلمات در سده ششم و اثرهای سنایی و عطار آشنا شوید.

حافظ و عرب ها

پژوهشگران عربی مطالعه در زمینه حافظ داشته اند و اولین پژوهشگر عربی کتابی را در ارتباط با حافظ نوشت نام او ابراهیم امین المصری بوده در کتابش به اندیشه و فکر حافظ و شعرهای او پرداخته است.

فال حافظ

در حال حاضر در خانه همه ایرانی ها دیوان حافظ وجود دارد ایرانی ها بر اساس رسم های گذشته در روز عیدهای ملی و مذهبی مثل نوروز و شب چله همان شب یلدا با کتال دیوان حافظ فال میگیرند. در این شرایط یک در خانواده که بتواند حافظ را به خوبی بخواند برای دیگران به اصطلاح فال میگیرد اول نیت میکنند و بعد آرزو و نیت خود را در دل می گویند و بعد اتفاقی صفحه ای را باز میکنند کسانی که از لحاظ مذهبی اعتقاد دارند فاتحه ای هم برای حافظ می خوانند.

بعضی از افراد حافظ شیرازی را لسان الغیب میگویند به معنای کسی که از عالم غیب می داند.

درحال حاضر فال حافظ در اینترنت نیز بسیار مرسوم شده است و بهترین سایت هایی که فال حافظ را در اینترنت ارائه می کنند بخش فال حافظ پیچک و البته وب سایت ایران حافظ ، همین سایتی که در این لحظه در آن حضور دارید می باشد ، ایران حافظ برای بخش فال حافظ خود از تمامی کتاب حافظ شیرازی استفاده کرده است و لازم به ذکر است که برای هر فال حافظ تعبیر خاصی نوشته شده است و همچنین از دیگر محسنات فال حافظ سایت ما این است که اشعار این شاعر گرانقدر به صورت صوتی پخش می شود که سرعت مطالعه ی شما را افزایش می بخشد.

فال حافظ در شب یلدا بسیار مرسوم است ، در چنین روزی که جمعی از خانواده دور هم درحال خوشگذرانی هستید ، پیشنهاد می شود به سایت ایران حافظ آمده و فال حافظ ناطق بگیرید ، البته هر شخص می بایست با نیت خود این اقدام را نماید ، امیدواریم همه ی نتایج خیر رقم خورد.

علاقه حافظ به شیراز

میزان علاقه حافظ به شیراز در دیوان اونی به خوبی مشخص است. حافظ بعد از اینکه تحصیلات زمان خودش را به پایان رسانده به جوانی میرسد. شیراز از جهت دولت آن دوران از امنیت و آرامش بالایی برخوردار بوده است مردم و شاعرهای های در آن زمان با خیال راحت در شیراز زندگی میکردند. با حمله محمد مبارزالدین حاکم کرمان شهر شیراز به هم ریخته و این اثر در شعر حافظ کاملا بازتاب داشته و مشخص می باشد.

دلیل دیگه حافظ به شیراز آب و هوای عالی و طبیعت و سبزی و وجود باغ های زیبا می باشد و فصل بهار و بوی بهار نارنج دل از همه ربوده است. گردشگاه های زیادی از زمان قدیم و زمان سعدی در شیراز وجود داشته است که مردم را به سمت شیراز می کشانده.

گالری تصاویر حافظ

ویژگی اشعار حافظ شیرازی

۱- رمزگذاری: رمز پردازی شعرهای حافظ را تبدیل به خانه ای پر از راز و رمز کرده است. شعرهای حافظ بسیار شبیه به آینه می باشند که صورت خواننده را در خودش نشان میدهد و این بخاطر وجود سمبل ها و نمادهای زیادی در شعرهایش می باشد. ۲- رعایت کردن اصول دقیق در محیط ادبیات: این تناسب ها و اصول ها در لفظ مراعات النظیر گفته میشود در اشعار حافظ اهمیت و ارزش زیادی دارد. ۳- لحن شروع کننده شعرها به شکل خوب و شورافکن: ادبیات و لحن شروع کننده غزل و شعرها قابل فکر و تامل هستند. با توجه به موضوع و محتوا حافظ شیرازی لحن خاص و خوبی را برای آغاز شعرهایش دارد شزوع شعرهایش بعضی اوقات با لحن حماسی و شور دارد و بعضی اوقات رندانه و شوخ آلود و گاهی دیگر حسرت بار و ناراحت می باشد. ۴- طنز: بحن رندانه حافظ شیرازی با توجه و پشتیبانی طنز می باشد. وجود طنز در شعرهایش تا جایی که امکان دارد ظرفیت بیان را بالا برده و به شعرها شور و حرارت و حیات بالایی داده است. حافظ به کمک طنز شروع به گفتن ناگفته ها در عینه ظرافت و دقت پرداخته است و نوش و نیش را همزمان و باهم کنار هم آورده است. ۵- داشتن ایهام و ابهام: اشعار سروده شده حافظ شعرهای دارای ایهام و ابهام هستند و داشتن ابهام اشعار وی را لذت بخش و دارای راز کرده است. داشتن ایهام در اشعار حافظ به چند قسمت تفسیر میشوند:

اول اینکه حافظ سعی داشته اشعارش را به بهترین شکل و حالت ممکن صورت دهد و چون ابهام جزعی از شعر ناب و خوب به حساب می آید حافظ یالاترین سود را برده است. دوم اینکه در زمان پر فتنه حافظ شیرازی از ظاهر اعتراض زبانی خاص را میخواست زبانی که بتواند مواضع مختلف را تفسیر کند و حافظ با رویکردی مناسب به ایهام و طنز موفق شد این زبان را به کار بگیرد زبانی که هم بتواند ناگفتنی ها را بگوید و هم آسیبی و فتنه ای برای شاعر نداشته باشد.

این مقاله برای اولین بار در سایت ایران حافظ منتشر شده است ، امیدواریم رضایت داشته باشید ، درصورت تمایل ، از ما در شبکه های اجتماعی حمایت کنید.

دست نوشته های مرتبط :

خلاصه زندگینامه خواجه شمس الدین محمد حافظ شیرازی | زمان مطالعه ۱۰ دقیقه

خلاصه زندگینامه سعدی شیرازی | زمان مطالعه ۶ دقیقه

حمایت از ایران حافظ

برخی برای رسیدن به این صفحه ، کلماتی همچون : زندگینامه حافظ,خلاصه زندگینامه حافظ,درباره حافظ,درباره زندگی حافظ را در گوگل جستجوی می کنند ، درست است که زندگینامه حضرت حافظ در اینجا نوشته شده است اما پیشنهاد ما این است که برای مطالعه خلاصه زندگی نامه حافظ شیرازی ، ابتدا وارد سایت ایران حافظ شوید و از بخش مربوطه ، درباره حافظ تحقیق کرده و مطالعه نمایید. ایران حافظ اولین ارائه دهنده فال حافظ اینترنتی در ایران می باشد.

از همسر و تک فرزند حافظ تا اشعار ناب او

با حافظ شیرازی ، زندگینامه و سبک اشعار او آشنا شوید

خواجه شمس الدین محمد، حافظ شیرازی، از محبوب ترین شعرای ایران زمین است که با گذشت قرن ها، آثارش نه تنها در ایران بلکه در سراسر نقاط جهان به شهرت رسیده است. موضوع اشعار حافظ بسیار متنوع بوده و از اشعار او در موسیقی سنتی ایرانی، هنرهای تجسمی و خوشنویسی استفاده می شود.

در نزد ما ایرانیان ، شیخ حافظ شیرازی داننده اسرار نهان و عالم غیب می باشد که هنگام مواجه شدن با مشکلات یا دو راهی های زندگی یا در مراسمات مختلف ملی به او مراجعه کرده و تفال می زنیم و از اشعارش استفاده می کنیم.

زندگینامه حافظ شیرازی

این بخش از فرهنگ و هنر نمناک را با نگاهی به بیوگرافی حافظ شیرازی آغاز می کنیم ؛ شمس الدین محمد ملقب به خواجه حافظ شیرازی و مشهور به لسان الغیب از مشهورترین شعرای تاریخ ایران زمین است که در حدود سال ۷۲۶ ه.ق در شهر شیراز به دنیا آمد است. شهرت اصلی حافظ و رمز پویایی جاودانه آوازه او به سبب غزلسرایی و سرایش غزل های بسیار زیباست.

نام پدرش حافظ بهاء الدین بوده که در دوره سلطنت اتابکان فارس از اصفهان به شیراز مهاجرت کرده است. شمس الدین از دوران طفولیت به مکتب و مدرسه رفت و به یادگیری علوم نزد علما و فضلای زادگاهش پرداخت.

او در دوران جوانی بر تمام علوم مذهبی و ادبی تسلط یافت و قرآن را حفظ نمود و در دهه بیست زندگی به یکی از مشاهیر علم و ادب دیار خود تبدل شد و به خاطر حفظ بودن قرآن تخلص حافظ را برگزید.

در دوران جوانی حافظ سلسله محلی اتابکان فارس افول و این ایالات مهم به تصرف خاندان اینجو در آمده بود. حافظ مورد توجه و امرای اینجو قرار گرفت و نزد شاه شیخ جمال الدین ابواسحاق حاکم فارس جایگاه والایی داشت.

امیر مبارزه الدین مؤسس سلسله آل مظفر در سال ۷۵۴ ه.ق بر امیر اسحاق چیره گشت اما سلطنت امیر مبارز الدین مدت زیادی به طول نیانجامید و در سال ۷۵۹ ه.ق دو تن از پسران او شاه محمود و شاه شجاع پدر را از حکومت خلع کردند. این دو امیر نیز احترام فراوانی به حافظ می گذاشتند.

شغل حافظ

در دوران شاه شیخ ابواسحاق حافظ به دربار راه یافت و شغل دیوانی پیشه نمود . حافظ علاوه بردربار شاه ابواسحاق در دربار شاهان دیگر مانند شاه شیخ مبارزالدین، شاه شجاع، شاه منصور و شاه یحیی نیز راه داشته است. امرار معاش حافظ از طریق شغل دیوانی بوده و شاعری پیشه اصلی او نبوده است.

همسر و پسر حافظ :

حافظ یک بار ازدواج کرد و او تنها یک فرزند داشت که او هم در دوران جوانی در راه سفر نیمه کاره به هند همراه پدرش، فوت کرد . حافظ پس از درگذشت همسرش دیگر ازدواج نکرد.

شیخ حافظ شیرازی درجوانی در نانوایی کار می کرد و نان را به منطقه ثروتمندنشین شهر می رساند. در همین بحبوحه او با شاخه نبات دختر زیبای که مسحور زیبایی و کمالات او شد، آشنا شد . او برای رسیدن به وصال یار، ۴۰ شبانه روز در آرامگاه بابا کوی شب زنده داری کرد و به دعا پرداخت . سپس به وصال یار دست یافت و با شاخه نبات ازدواج کرد. حاصل این ازدواج یک فرزند بود.

گروهی نام همسر حافظ را شاخ نبات و گروهی دیگر بر این اعتقاد هستند که نام همسر حافظ، نسرین بوده و حافظ شیرین زبانی معشوقش را به شاخ نبات تشبیه کرده است.

وفات حافظ و ماجرای دفن حافظ

چنانچه در نمناک میخوانید مرگ حافظ در سال ۹۷۱ ه.ق یا ۷۹۲ ق روی داده است و حافظ در گلگشت مصلی که منطقه ای زیبا و با صفا بود به خاک سپرده شد . آرامگاه حافظ چ امروزه این مکان یکی از جاذبه های مهمّ گردشگری به شمار می رود. حافظ بیشتر عمر خود را در شیراز گذراند و تنها یک سفر کوتاه به یزد و یک مسافرت نیمه تمام به بندر هرمز داشت.

روایت است زمان دفن حافظ ، عده ای به علت اشعار او که درباره می گساری بوده با دفن وی به شیوهٔ مسلمانان مخالف بودند اما برخی دیگر حافظ را مسلمان و معتقد می دانستند. به علت ایجاد دو دستگی تفالی به دیوان خود حافظ زدند که این بیت آمد:

قدم دریغ مدار از جنازهٔ حافظ که گرچه غرق گناه است، می رود به بهشت

این شعر تأثیر زیادی در ساکت کردن بدخواهان حافظ داشت.

حافظ چهرهٔ مقدّسی نزد ایرانیان دارد به طوریکه ایرانیان، رفتن به حافظیّه را معادل با زیارت آرامگاه حافظ می دانند و رفتن به آرامگاه او را با آداب و رسوم مذهبی همچون وضو گرفتن همراه می کنند و در کنار آرامگاه حافظ به نشان احترام، کفش خود را از پای بیرون می آورند.

آثار حافظ :

دیوان حافظ دارای ۵۰۰ غزل، ۴۲ رباعی و چندین قصیده می باشد . حافظ به طور متوسط در هر سال فقط ۱۰ غزل سروده و او دیوان خود را در طول ۵۰ سال سروده است. دیوان حافظ بیش از چهارصد بار به زبان فارسی و زبان های دیگر در دنیا به چاپ رسیده است.

تعداد نسخه های خطّی ساده یا تذهیب شدهٔ آن در کتابخانه های ایران، افغانستان، هند، پاکستان، ترکیه و حتیکشورهای غربی از هر دیوان فارسی دیگری بیشتر است . نکتهٔ خاصی که در دیوان حافظ وجود دارد، کثرت نسخه هایی با مفردات و واژه های گوناگون است که این ویژگی سبب بروز تصحیحات متعدد و گاه متناقض هم در بین مصححان می شود.

چندین رباعی نیز به حافظ نسبت داده شده که هرچند مانند غزل های او از ارزش ادبی والایی برخوردار نیستند، اما در انتساب برخی از آن ها تردید زیادی وجود ندارد.

ویژگی های شعر حافظ

تاثیر قرآن در اشعار حافظ

قرآن در زندگی حافظ تاثیر فراوان داشته است و در سراسر دیوان حافظ به ابیاتی برمی خوریم و تاثیر قرآن در آن را می بینیم :

صبح خیزی و سلامت طلبی چون حافظ

هرچه کردم همه از دولت قرآن کردم

و یا

عشقت رسد به فریاد ار خود به سان حافظ

قرآن زبر بخوانی با چارده روایت

و یا

ندیدم خوشتر از شعر تو حافظ

به قرآنی که اندر سینه داری.

فال حافظ

امروزه در همه خانه ها دیوان حافظ یافت می شود و مردم کشورمان در مراسم های مختلف مانند نوروز یاشب یلدا، با کتاب حافظ فال می گیرند. فال حافظ یکی از پرطرفدارترین فالها در میان ایرانیان است.

شعر حافظ به گونه ای است که هردیوان حافظ را باز می کند و غزلی می خواند، با توجه به شرایط روحی و حال و هوای خود برداشت خاصی از شعر خواهد داشت، بنابراین شعر حافظ ، برای تفال مناسب بوده و حال و احوال درونی فرد را بیان می کند.

برای فال گرفتن ابتدا فرد نیت می کند و برای شادی روح حافظ فاتحه ای می خواند و او را به شاخ نباتش قسم می دهد . سپس فال گیرنده با دست چپ کتاب را گرفته و با دست راست آن را باز می کند.

از بین دو صفحه ای که باز شده باید صفحه سمت راست را انتخاب کرده و غزل بالای صفحه پاسخ فال است. در برخی از دیوان ها ممکن است بیت اول غزل در صفحه قبل باشد، یعنی از ابتدای صفحه سمت راست نباشد که باید به صفحه قبل رفته و از ابتدای غزل، شعر را بخوانید.

برای تفسیر فال حافظ می توانید از یک نفر که در امر شعر خوانی و تفسیر آگاه است کمک بگیرید. شما باید هر بیت از غزل را که بیشتر با شرایط فعلی و نیت شما سازگار است به عنوان تعبیر فال حافظ خودتان در نظر بگیرید.

حافظ محبوب جهانیان

گوته

گوته، ادیب آلمانی، به حافظ و اشعارش علاقه فراوانی داشت و «دیوان غربی-شرقی» خود را تحت تأثیر «دیوان حافظ» سرود، و فصل دوم آن را با نام «حافظ نامه» به اشعاری در مدح حافظ اختصاص داد . از جملهٔ این اشعار می توان به دو شعر زیر اشاره کرد:

حافظا، در غزل هایت می شنوم

که شاعران را بزرگ داشته ای.

بنگر که اینک پاسخی فراخورت می دهم:

بزرگ اویی است که این سپاس به بزرگ داشتِ اوست.

نیچه

نیچه،از شاعران آلمانی نیز یکی از شعرهای خود را با نام «به حافظ (آوای نوشانوش، پرسش یک آبنوش)» ، در دیوان «اندرزها و حکمت ها»، به او تقدیم کرده است:

میخانه ای که تو برای خویش

پی افکنده ای

فراخ تر از هر خانه ای است

جهان از سر کشیدن می یی

که تو در اندرون آن می اندازی،

ناتوان است.

پرنده ای، که روزگاری ققنوس بود

در ضیافت توست

موشی که کوهی را بزاد

خود گویا تویی

تو همه ای، تو هیچی

میخانه ای، می یی

ققنوسی، کوهی و موشی،

در خود فرو می روی ابدی،

از خود می پروازی ابدی،

رخشندگی همهٔ ژرفاها،

و مستی همهٔ مستانی

– تو و شراب؟

چند شعر زیبا از حافظ شیرازی

شعر حافظ درباره خدا

هر آن که جانب اهل خدا نگه دارد

خداش در همه حال از بلا نگه دارد

حدیث دوست نگویم مگر به حضرت دوست

که آشنا سخن آشنا نگه دارد

دلا معاش چنان کن که گر بلغزد پای

فرشته ات به دو دست دعا نگه دارد

گرت هواست که معشوق نگسلد پیمان

نگاه دار سر رشته تا نگه دارد

صبا بر آن سر زلف ار دل مرا بینی

ز روی لطف بگویش که جا نگه دارد

چو گفتمش که دلم را نگاه دار چه گفت

ز دست بنده چه خیزد خدا نگه دارد

سر و زر و دل و جانم فدای آن یاری

که حق صحبت مهر و وفا نگه دارد

غبار راهگذارت کجاست تا حافظ

به یادگار نسیم صبا نگه دارد

******

در خرابات مغان نور خدا می بینم

این عجب بین که چه نوری ز کجا می بینم

جلوه بر من مفروش ای ملک الحاج که تو

خانه می بینی و من خانه خدا می بینم

خواهم از زلف بتان نافه گشایی کردن

فکر دور است همانا که خطا می بینم

سوز دل اشک روان آه سحر ناله شب

این همه از نظر لطف شما می بینم

هر دم از روی تو نقشی زندم راه خیال

با که گویم که در این پرده چه ها می بینم

کس ندیده ست ز مشک ختن و نافه چین

آن چه من هر سحر از باد صبا می بینم

دوستان عیب نظربازی حافظ مکنید

که من او را ز محبان شما می بینم

شعر زیبا حافظ درباره دوست

یاری اندرنمی بینیم یاران را چه شد

دوستی کی آخر آمد دوستداران را چه شد

آب حیوان تیره گون شد خضر فرخ پی کجاست

خون چکید از شاخ گل باد بهاران را چه شد

کس نمی گوید که یاری داشت حق دوستی

حق شناسان را چه حال افتاد یاران را چه شد

لعلی از کان مروت برنیامد سال هاست

تابش خورشید و سعی باد و باران را چه شد

شهر یاران بود و خاک مهربانان این دیار

مهربانی کی سر آمد شهریاران را چه شد

گوی توفیق و کرامت در میان افکنده اند

کس به میدان در نمی آید سواران را چه شد

صدهزاران گل شکفت و بانگ مرغی برنخاست

عندلیبان را چه پیش آمد هزاران را چه شد

زهره سازی خوش نمی سازد مگر عودش بسوخت

کس ندارد ذوق مستی میگساران را چه شد

حافظ اسرار الهینمی داند خموش

از که می پرسی که دور روزگاران را چه شد

شعر غمگین عاشقانه از حافظ

ما زیاران چشم یاری داشتیم

خود غلط بود آنچه می پنداشتیم

تا درخت دوستی کی بر دهد

حالیا رفتیم و تخمی کاشتیم

گفت و گو آیین درویشی نبود

ورنه با تو ماجراها داشتیم

شیوه چشمت فریب جنگ داشت

ما خطا کردیم و صلح انگاشتیم…

شعر حافظ در مورد عشق

دیدی ای دل که غم عشق دگربار چه کرد

چون بشد دلبر و با یار وفادار چه کرد

آه از آن نرگس جادو که چه بازی انگیخت

آه از آن مست که با مردم هشیار چه کرد

اشک من رنگ شفق یافت ز بی مهری یار

طالع بی شفقت بین که در این کار چه کرد

برقی از منزل لیلی بدرخشید سحر

وه که با خرمن مجنون دل افگار چه کرد

ساقیا جام می ام ده که نگارنده غیب

نیست معلوم که در پرده اسرار چه کرد

آن که پرنقش زد این دایره مینایی

کس ندانست که در گردش پرگار چه کرد

فکر عشق آتش غم در دل حافظ زد و سوخت

یار دیرینه ببینید که با یار چه کرد

رباعیات حافظ

امشب ز غمت میان خون خواهم خفت

وز بستر عافیت برون خواهم خفت

باور نکنی خیال خود را بفرست

تا درنگرد که بی تو چون خواهم خفت

هر دوست که دم زد ز وفا دشمن شد

هر پاک روی که بود تردامن شد

گویند شب آبستن غیب است

عجب چون مرد ندید از که آبستن شد

زندگی نامه حافظ به زبان ساده