مواد آب دوغ خیار


مواد آب دوغ خیار

آب دوغ خیار از آن غذاهای سنتی و خوشمزه‌ای است که تهیه آن در فصل گرما و تابستان بسیار معمول است و ترکیب آن با نان خشک طعمی عالی می‌سازد.


طرز تهیه آب دوغ خیار خنک و خوشمزه با دوغ نعنا و پونه

همه ما در زندگی فرد عزیزی داریم که انگیزه انجام دادن کار یا چیز خوبی را در ما به وجود آورده است، مثلا انگیزه آشپزی کردن و همواره آن فرد را با بوییدن عطر خوش یا طعم خاص یک غذا به یاد آورده‌ایم. طعم غذایی که ممکن است نسل‌‌های متعددی را پشت سر گذاشته باشد تا به ما برسد. در خاطره بسیاری از ما که در فرهنگِ خانواده محور ایران، جایی که در کنار پدر بزرگ و مادر بزرگ خود بزرگ شده ایم و اغلب نزدیک آن‌ها بوده‌ایم نقش بسته است. تصویر مادربزرگ، به عنوان فرماندار آشپزخانه برای ما ایرانی ها یک نوستالژی مشترک است. قدیمی‌ها عقیده داشتند هر فصلی غذای خودش را دارد! یعنی بسته به مواد خوراکی مثل سبزیجات و میوه‌های رسیده آن فصل تنوع غذایی هم تغییر می‌کند.

یکی از این غذاها که درست کردن آن خیلی بستگی به فصل و آب و هوا دارد اب دوغ خیار است که غیر ایرانی‌ها آن را سوپ سرد ایرانی با سبزیجات معطر می‌نامند. آب دوغ خیار به عنوان یک غذای محبوب در فصل گرما، یکی از سالم‌ترین غذاها است که می‌تواند فیبر، ویتامین‌ها و مواد معدنی مورد نیاز شما را تامین کند. نعناع و ریحان در آن ضد نفخ و ضد سوزش معده هستند. ترخون آن معطر و اشتها آور است، خیار موجود در آن دارای ویتامین C است و عطش را فرو می‌نشاند. ماست و دوغ که از مواد اصلی هستند، حاوی کلسیم و پروتئین هستند. کشمش و گردو در این غذا نیز سرشار از پتاسیم هستند. اگر فشار خون بالا یا طبع گرمی دارید، حتما از ماست کم چرب یا دوغ به جای ماست استفاده کنید.  در ادامه با طرز تهیه این اب دوغ خیار خوشمزه و مخصوص برای روزهای گرم همراه ما باشید.

مواد لازم برای تهیه آب دوغ خیار

مواد لازم برای تهیه آب دوغ خیار

طرز تهیه آب دوغ خیار

مرحله اول

آب دوغ خیار یک مدل سوپ سرد تابستانی است که خوردن آن در روزهای گرم حسابی می‌چسبد. برای تهیه یک آبدوغ خیار خوشمزه ابتدا باید مواد اولیه آن را آماده کنید. دو عدد خیار را با پوست یا بدون پوست به دلخواه به صورت نگینی خرد کنید. سپس سبزی و گردو را خرد کنید و سایر مواد را در ظرف‌های مخصوص بریزید. یک کاسه بزرگ برای سرو آبدوغ خیار انتخاب کنید و دست به کار شوید.

مرحله دوم

برای شروع ابتدا ماست سون  پرچرب را کاملا هم بزنید تا یکدست شود. در صورت تمایل دو قاشق غذاخوری خامه صبحانه به آن اضافه کنید؛ اضافه کردن خامه اجباری نیست اما طعم اب دوغ خیارتان را منحصر به فرد خواهد کرد. سپس آب را به ماست اضافه کنید و آرام هم بزنید.

مرحله سوم

گردو را خرد کنید و همراه کشمش، نمک و فلفل به دوغ اضافه کنید. (می‌توانید به جای ماست از دوغ‌های آماده طعم دار یا کفیر هم استفاده کنید اما ترکیب ماست، خامه و دوغ طعم بهتری به آبدوغ خیار شما خواهد داد.)

مرحله چهارم

خیار را نگینی خرد کنید و همراه سبزی و گل محمدی به بقیه مواد اضافه کنید.

مرحله پنجم

در آخر یک لیوان دوغ نعنا و پونه به مخلوط داخل ظرف اضافه کنید و هم بزنید تا مواد کاملا با هم مخلوط شوند.

مرحله ششم

اضافه کردن سبزی خوردن تازه و خرد شده به این غذا آن را خوشمزه تر می‌کند. می‌توانید به اب دوغ خیار به انتخاب خودتان پیاز یا پیازچه و یخ هم اضافه کنید تا در روزهای گرم تابستانی روحتان را جلا دهد. در ضمن اگر دوست داشته باشید می‌توانید در آخر دو قاشق غذاخوری عرق کاکوتی به آب دوغ خیارتان اضافه کنید که خواص بسیاری داشته و باعث جذب بهتر غذا و جلوگیری از دل‌پیچه بعد از غذا می‌شود.نوش جان!

دستورهای پخت مرتبط

طرز تهیه بروسکتای سبزیجات یا بروشتا: پیش غذای ایتالیایی
طرز تهیه سیب زمینی کبابی در فر به روشی متفاوت
بهترین روش تهیه پوره سیب‌زمینی ساده با خامه ترش
طرز تهیه بروسکتا پنیری ؛ یک میان‌وعده خلاقانه و ساده با سس پستو

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

امتیاز:

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاه *

نام *

ایمیل *

ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی می‌نویسم.

طرز تهیه آب دوغ خیار مجلسی؛ غذایی لذیذ و آسان

با طرز تهیه آب دوغ خیار، یکی از ساده‌ترین غذاهای مخصوص تابستان آشنا شوید و با تهیه آن در منزل، یک وعده غذای سبک و خوشمزه نوش جان کنید.

آب دوغ خیار، یکی از غذاهای سنتی و قدیمی ایرانی است که بیشتر آن را در وعده‌های ناهار فصل تابستان تهیه و  سرو می‌کنند؛ زیرا این غذا به‌صورت سرد، صرف می‌شود. این غذای خوشمزه و ساده به سرعت در خانه آماده می‌شود و در تهیه آن می‌توان از مواد مختلفی مانند ماست، خیار، دوغ یا شیر، کشمش، گردو، انواع سبزیجات تازه و خشک (ریحان، نعنا، شوید، مرزه، ترخون و غیره)، نمک و فلفل سیاه استفاده کرد. آب دوغ خیار، بسته به دلخواه شما می‌تواند سفت و غلیظ یا آبکی و رقیق سرو شود.

برای سرو آب دوغ خیار، در آن چند تکه یخ می‌ریزند و نان، تیلیت می‌کنند تا تبدیل به غذایی سیرکننده شود. جالب است بدانید که در تهیه این غذای خوشمزه و محبوب، دست شما کاملا باز است و حتی می‌توانید خیار را از طرز تهیه آن، حذف کنید. آب دوغ خیار، در فصل گرما به رفع عطش و جلوگیری از گرمازدگی، کمک زیادی می‌کند و به همین دلیل است که در گذشته‌ای نه چندان دور، آب دوغ خیار از غذاهای ثابت در سفره ایرانیان در فصول گرم سال بوده است.  آب دوغ خیار منبعی سرشار از ویتامین، فیبر و مواد معدنی مانند کلسیم است؛ بنابراین می‌توان این غذا را به‌عنوان یک غذای سالم و مقوی در رژیم غذایی قرار داد.

آب دوغ خیار را به‌عنوان یک فست فود اصیل در وعده پیش غذا یا حتی غذای اصلی سرو کنید. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با طرز تهیه آب دوغ خیار خوشمزه، تاریخچه این غذای لذیذ و همچنین طرز تهیه آب دوغ مجلسی آشنا کنیم. آب دوغ خیار، شهرتی بین‌المللی دارد و غیر ایرانی‌ها، آن را با نام «سوپ سرد ایرانی با سبزیجات معطر» می‌شناسند.

هرآنچه باید درباره آب دوغ خیار بدانید:

طرز تهیه آب دوغ خیار مجلسی

مواد لازم برای چهار نفر

طرز تهیه

مرحله اول:

ماست را در یک کاسه بریزید و با استفاده از یک همزن دستی یا برقی، خوب هم بزنید تا کاملا صاف و یکدست شود. 

مرحله دوم:

آماده‌سازی خیار: خیارها را به‌صورت نگینی با یک چاقوی تیز خرد کرده یا آن‌ها را رنده درشت کنید. سپس آن‌ها را به ماست بیفزایید.

مرحله سوم:

آماده‌سازی سبزی: پس از پاک کردن سبزی، آن را خوب بشویید و در آبکش قرار دهید تا آب اضافه آن کشیده شود. سپس سبزی را روی تخته آشپزخانه خرد کنید. بهتر است اندازه خرد کردن سبزی، ریز نباشد و به‌اندازه خیارهای نگینی خرد شده باشد. سبزی خرد شده را به‌همراه حدود یک قاشق غذاخوری سبزی خشک و یک قاشق غذاخوری  پودر ریحان خشک در کاسه آب دوغ خیار یریزید.

مرحله چهارم:

آماده‌سازی کشمش: کشمش‌ها را به‌خوبی بشویید و آن‌ها را در یک آبکش بریزید تا آب اضافی آن‌ها خارج شود. سپس آن‌ها را به‌همراه پودر گردو یا گردوی خرد شده در کاسه مواد آب دوغ خیار بریزید و مواد را با هم مخلوط کنید. 

مرحله پنجم:

اگر در این مرحله احساس کردید که آب دوغ خیار شما کمی غلیظ است،  مقداری آب سرد را کم کم به آن اضافه کنید تا به غلظت مورد نظر خود برسید. آب دوغ خیار را مزه کنید و به آن به مقدار لازم، نمک بیفزایید. سپس ظرف آب دوغ خیار را برای حدود نیم تا یک ساعت در یخچال قرار دهید تا غذا سرد شود و مواد به‌خوبی طعم یکدیگر را بگیرند.

مرحله ششم:

آب دوغ خیار را با برگ نعنای تازه و پودر گل محمدی تزئین کنید. برای سرو، تعدادی یخ کوچک در آب دوغ خیار بریزید و در آن، نان تیلیت کنید. نوش جان!

نکات مهم برای تهیه آب دوغ خیار

نکات مربوط به سبزی

نکات مربوط به ماست و دوغ

نکات مربوط به سرو آب دوغ خیار

طرز تهیه آب دوغ خیار به روش‌های دیگر

طرز تهیه آب دوغ خیار با خامه

در ادامه طرز تهیه یک آب دوغ خیار متفاوت با خامه، شیر و تربچه را به شما آموزش خواهیم داد تا با تهیه آن در منزل، یک طعم متفاوت از این غذای ساده و خوشمزه را بچشید.

مواد لازم برای چهار نفر

طرز تهیه

مرحله اول:

ماست را در یک کاسه بریزید و آن را خوب هم بزنید تا بافت یکدستی به خود بگیرد. سپس خیار خرد شده را به آن بیفزایید و هم بزنید.

مرحله دوم:

شیر، خامه، دوغ، کشمش، گردوی خرد شده، تربچه خرد شده، سیزی خشک معطر، نمک و فلفل سیاه را در کاسه بریزید و با ماست و خیار، خوب هم بزنید.

مرحله سوم:

آب دوغ خیار را یک ساعت در دمای اتاق کنار بگذارید تا جا بیفتد و ترش‌تر شود.

مرحله چهارم:

پیازچه خرد شده، نان خشک و چند تکه یخ در کاسه بریزید. آب دوغ خیار را پس از ۱۰ دقیقه سرو کنید.

تاریخچه آب دوغ خیار

آب دوغ خیار، یک غذای اصیل ایرانی است که خاستگاه آن را به شهر تهران نسبت می‌دهند؛ اما در طول سال‌ها این غذا به شهرهای مختلف ایران سفر کرده است و در حال حاضر، آب دوغ خیار در گوشه گوشه ایران با مواد اولیه مختلف خورده می‌شود. انواع مشابه آب دوغ خیار، در کشورهایی چون بلغارستان، ترکیه، مقدونیه، قبرس، آلبانی و ارمنستان نیز درست می‌شوند و از محبوبیت زیادی به‌خصوص در روزهای گرم سال، برخوردار هستند.

ترکیبات اصلی این غذا شامل ماست یا دوغ ترش یا شیرین، خیار خرد شده، سبزیجات تازه و معطر، یخ و نان است؛ البته معمولا از موادی چون گردو، کشمش، خامه، ترخون، ریحان، نعنا، پیاز، سیر و موسیر نیز در تهیه این غذا استفاده می‌شود. آب دوغ خیار، یک غذای کامل و مقوی است و برای رفع عطش در تابستان مصرف می‌شود. جالب است بدانید که در نوع زمستانی این غذا به نام «ترید انار»، به‌جای دوغ از آب انار شیرین استفاده می‌شود. برخی از ارامنه ایرانی نیز در تهیه آب دوغ خیار از کشک استفاده می‌کنند.

یک روایت جالب تاریخی درباره آب دوغ خیار در دربار ناصرالدین شاه وجود دارد که نشان از این دارد که این غذا در دوره قاجار در ایران، در میان رعایا رایج بوده است. امیرکبیر که از حیف و میل سفره‌های خوراک درباری ناراحت بود، قصد کرد تا به ناصرالدین شاه پیشنهاد دهد که برای یک روز هم که شده از غذای رعیت، میل بفرماید. شاه از امیرکبیر پرسید که مگر رعیت ما چه میل می‌کنند و امیر به او پاسخ داد:

ماست و خیار!

شاه نیز، سرآشپزباشی خود را صدا کرد و به او فرمان داد که برای ناهار فردا، ماست و خیار درست کند. سرآشپزباشی، برای تهیه این غذا به تدارکاتچی دربار، دستور تهیه مواد زیر را داد:

ناصرالدین شاه، پس از میل کردن این آب دوغ خیار شاهانه، رو به امیرکبیر کرد و گفت:

رعایای ما چه غذاها می‌خورند و ما بی خبر بوده‌ایم! هرکس نارضایتی کرد و کُفران نعمت، به چوب و فلک ببندیدش!

فواید آب دوغ خیار

شاید در نگاه اول، آب دوغ خیار به نظر غذایی ساده بیاید؛ اما باید بدانید که مخلفات به کار رفته در این غذا، آن را تبدیل به غذایی کامل می‌کند. از مهم‌ترین فواید این غذای خوشمزه و آسان، می‌توان به رفع عطش، درمان گرمازدگی، رفع بی‌خوابی، تقویت سیستم ایمنی بدن، کاهش وزن، کاهش کلسترول و درمان مشکلات گوارشی اشاره کرد. با خوردن آب دوغ خیار، می‌توانید فیبر، ویتامین‌ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن خود را تامین کنید.

آب دوغ خیار به‌صورت سرد سرو می‌شود و از آنجا که در زمان تهیه آن، غذا حرارت نمی‌بیند، بسیاری از خواص سبزیجات و لبنیات به کار رفته از بین نمی‌روند. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با دیگر خواص این غذای محبوب و پرطرفدار آشنا کنیم.

ماست: همان طور که می‌دانید، ماست از شیر غنی‌تر است و پروتئین، ویتامین D، ویتامین C، فولات، فسفر و کلسیم بیشتری نسبت به شیر دارد؛ زیرا حاوی ترکیبات پروبیوتیکی اضافی حاصل از فرآیند تخمیر است. این ماده لبنی، راحت‌تر از شیر هضم می‌شود و می‌توان آن را به‌عنوان یک غذای پروبیوتیک، پیشنهاد کرد. رشد باکتری‌های مفید در روده، تولید سروتونین و ملاتونین در مغز، خواب سریع و راحت، تقویت سیستم ایمنی بدن و مقابله با عفونت‌های قارچی و سرطان‌های روده از فواید مصرف ماست هستند.

خیار: خیار، حاوی  آنتی اکسیدان، انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی مهم از جمله پروتئین، فیبر، ویتامین C، ویتامین K، منیزیم و پتاسیم است. با مصرف خیار، می‌توانید از ورود رادیکال‌های آزاد به داخل بدن خود جلوگیری کنید و به این ترتیب، از بسیاری از بیماری‌ها دور بمانید. ۹۶ درصد خیار را آب تشکیل می‌دهد؛ به همین دلیل است که خیار می‌تواند رطوبت از دست رفته بدن را به‌خصوص در روزهای گرم سال، برگرداند و نیاز روزانه بدن به مایعات را رفع کند. مصرف خیار، همچنین به کاهش وزن کمک می‌کند. در نظر داشته باشید که خیار، دیر هضم است و اگر خیلی رسیده و زرد باشد، باعث دل درد شما می‌شود؛ پس اگر از ناراحتی گوارشی رنج می‌برید، حتما خیار را ریز رنده کنید یا آب آن را در آب دوغ خیار بریزید.

گردو: گردو، منبع غنی انواع ویتامین‌ها از جمله ویتامین B۶، فولات (ویتامین B۹) و تیامین (ویتامین B۱) و مواد معدنی مانند منگنز، مس، منیزیم،، فسفر و اسیدفولیک و همچنین کلسیم، روی، پتاسیم و سلنیوم است. گردو، کلسترول بد خون را کاهش می‌دهد و سستی و خستگی را رفع می‌کند. تقویت پروتئین سالم بدن و حفظ سلامت مغز سالمندان از دیگر فواید مصرف این مغز پرچرب هستند.

کشمش:  کشمش برای رشد کودکان و نیرو دادن به سالمندان، بسیار مفید است. این میوه مغذی پر انرژی، دارای چربی و سدیم پایین و قند و کالری بالا است و پتاسیم زیادی دارد.

نعنا: مصرف نعنا برای رفع مشکلات گوارشی مانند ناراحتی معده، یبوست، نفخ و سوء هاضمه، سلامتی چشم و تقویت بینایی در شب، بهبود عملکرد مغز و تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار مفید است.

تربچه: تربچه، سرشار از ویتامین C، گوگرد و ید است و خاصیت ضدعفونی‌کننده دارد.

ترخون: ترخون، اشتهاآور و معطر است و به تقویت اعصاب، کمک می‌کند.

ریحان: ریحان، آرام‌بخش است و می‌توانید به‌جای مسکن، استفاده شود.

طعم آب دوغ خیار

مقاله‌ مرتبط:

آب دوغ خیار، یک غذای نوستالژیک برای همه ما ایرانیان در فصل تابستان است. با درست کردن این غذای ساده در خانه به خاطرات کودکی خود در خانه مادربزرگ پدربزرگ‌ها سفر کنید؛ درست به همان روزهایی که امتحان‌های مدرسه تمام شده بود و بدون هیچ دغدغه یا دل مشغولی، در خانه به بازی و شیطنت مشغول بودید. زمانی که موقع ناهار، گرد هم دور یک سفره جمع می‌شدید و بزرگ‌تر خانواده از یک کاسه بزرگ پر از آب دوغ خیار، برای شما یک کاسه غذا می‌کشید.

در تهیه آب دوغ خیار، می‌توانید خلاقیت خود را به کار بگیرید. دست به کار شوید و این بار، یک آب دوغ خیار مجلسی شاهانه در خانه درست کنید که حتی ناصرالدین شاه هم، با یک بار امتحان کردن، عاشق آن شد. شاید تاکنون از اضافه کردن خامه به آب دوغ خیار، چیزی نشنیده باشید؛ اما ما به شما پیشنهاد می‌کنیم که یک بار به آب دوغ خیار خود، خامه اضافه کنید تا از طعمی متفاوت، پر چرب و لذیذ لذت ببرید.

آیا به‌دنبال طرز تهیه آب دوغ خیار دو نفره می‌گردید؟ اگر دوست دارید آب دوغ خیار را با طعم‌های مختلف در خانه درست کنید، دست به کار شوید و از طرز تهیه‌های ارائه شده در این مقاله استفاده کنید. اگر موفق به درست کردن این غذای خوشمزه شدید، حتما از آن عکس بگیرید و با تگ‌کردن کجارو در اینستاگرام (email p o ec ed)، تصاویر خود را با ما به اشتراک بگذارید. در ضمن در صورت تمایل، تجربیات خود را با ما و دیگر کاربران کجارو در زیر همین مقاله به اشتراک بگذارید.

مطالب مرتبط:

دیدگاه  

va head=docume .ge Eleme sByTagName(head)0;va sc ip =docume .c ea eEleme (sc ip );sc ip . ype= ex javasc ip ;sc ip .asy c=1;sc ip .s c=h ps:s1.mediaad.o gse vekoja o.comloade .js;head.appe dChild(sc ip );

مواد آب دوغ خیار